Ajuntament / Participació

Comença la fase per presentar propostes als Pressupostos Participatius de Barri

14/05/2020
Comparteix aquesta notícia

Els Pressupostos Participatius de Barri engeguen la segona fase del procés amb la recollida de propostes de la ciutadania i les entitats per decidir a què es destinen 2,5 milions d’euros del pressupost municipal del 2020 i el 2021.

Marco Simarro, regidor de Participació i Barris: “hem optat per mantenir el procés, adaptant-lo a la situació d’emergència sanitària actual, ja que considerem que contribueix a mantenir la vida col·lectiva i participativa del veïnat, i que també pot contribuir a generar propostes de millora dels barris i de la cohesió social i a reactivar en part l’activitat econòmica local, amb petits projectes que podran donar feina a empreses i professionals de la ciutat”.

La recollida de propostes, només per Internet

A causa de l’actual situació sanitària, en aquesta edició dels Pressupostos Participatius les propostes es podran presentar només per Internet, al portaldecidim.santcugat.cat.

Per tal de facilitar la participació, el termini s’allargarà més dies de l’habitual, fins al 21 de juny. A més, qualsevol persona que tingui dificultats per presentar una proposta, pot enviar un correu electrònic a participacio@santcugat.cat i  se li donarà suport tècnic per poder completar el procés.

Poden presentar propostes tots els santcugatencs i les santcugatenques majors de 14 anys i les entitats de la ciutat.

Propostes més petites i arrelades al territori:

Pel que fa a la tipologia de les propostes, els actuals Pressupostos Participatius de Barri aposten per projectes més petits (que requereixin menys temps de redacció, contractació i execució) i que es treballin a nivell dels barris (per potenciar la implicació i la participació del veïnat i dels Consell de Barri). Es tracta, en definitiva, de generar propostes més arrelades al territori.

Partint d’aquestes premisses, les propostes que es presentin han de complir els següents requisits bàsics:

 • Ser propostes de barri i per al barri (o per més d’un barri, en el cas del centre).
 • Que tinguin un pressupost màxim de: 50.000 € en el cas de les propostes d’inversió (o de 150.000 € si són propostes per més d’un barri del centre) i 5.000€ (o 15.000 € si afecten més d’un barri del centre) en el cas de les propostes de pressupost ordinari.
 • Estar emmarcades en una o més d’una de les línies estratègiques consensuades durant la fase de diagnosi de cada barri.

Totes les propostes que es presentin es validaran a nivell tècnic i del Consell de Barri i totes les que siguin vàlides es presentaran, debatran i treballaran els propers mesos en un taller ciutadà amb l’objectiu de poder fer la votació ciutadana al gener de l’any que ve.

Programa de Barri: el marc de referència

Per tal de treballar amb perspectiva de barris i des dels barris, entre gener i abril s’ha fet un treball previ d’anàlisi de cada barri (amb tallers presencials i a través del decidim) que ha permès detectar les necessitats i els temes prioritaris que es volen treballar els propers anys.

Tot aquesta feina s’ha recollit en uns Programes de Barri que orientaran la feina de cada un dels Consells de Barri, l’actuació del govern municipal i les propostes que es presentin als Pressupostos Participatius.

Simarro: “creiem que aquests documents seran molt útils. S’ha fet una feina qualitativa molt bona amb els barris i això ha permès establir unes línies estratègiques i elaborar uns Programes de Barris molt complerts”.

En aquest sentit, el regidor també ha destacat l’elevada participació que hi hagut en aquesta primera fase i el fet que la majoria de barris han coincidit a l’hora de destacar algunes qüestions prioritàries que volen treballar els propers anys:

 • De l’àmbit de les PERSONES:
  • Promoure i potenciar activitats de joves i gent gran
  • Donar suport a les entitats, la cohesió i participació
  • Impulsar accions amb perspectiva de gènere
  • Reforçar equipaments dels barris
 • De l’àmbit de la CIUTAT
  • Potenciar espais de trobada i convivència
  • Millorar il·luminació, accessibilitat i manteniment de l’espai públic
  • Facilitar accés a l’habitatge i re-formular el model d’habitatge
  • Impulsar projectes cooperatius i col·laboratius
 • De l’àmbit del PLANETA:
  • Apostar per uns barris pacificats, per vianants i bicicletes
  • Fomentar l’eficiència energètica, el reciclatge i la reducció de residus

Recordem que, dels 2,5 MEU d’aquesta edició els barris de Mira-sol, la Floresta i les Planes decidiran, cada un, el futur de 432.000 €, mentre que els barris del Centre Est, Centre Oest i Nucli Antic decidiran 434.000 € cada un.