Ajuntament / Ciutadania

Carmen Rojo i Montserrat Obiols, filles predilectes de Sant Cugat

24/04/2019
Comparteix aquesta notícia

El ple municipal s’ha reunit aquest migdia per aprovar –per unanimitat- el nomenament de Carmen Rojo i Montserrat Obiols com a filles predilectes de Sant Cugat. L’acte, al qual no ha pogut assistir Carmen Rojo per motius de salut, ha comptat amb la presència de Montserrat Obiols i d’amics i familiars de les dues homenatjades.

L’alcaldessa ha remarcat, en nom de la ciutat, que “són dones que destaquen pels seus valors, pel seu compromís i per ser un gran exemple per a tothom. Sense la seva labor Sant Cugat no seria el mateix. Totes dues han marcat un abans i un després en els àmbits de la restauració, de les humanitats i de la cultura”.  A més a més, Fortuny ha subratllat que amb aquest reconeixement  “fem un pas endavant per reconèixer la gran feina que les dones han fet per aquesta ciutat. Una feina que a vegades no ha estat prou valorada ni suficientment visibilitzada”.

Per la seva banda, Montserrat Obiols ha agraït aquest reconeixement i ha repassat la seva trajectòria a Sant Cugat des del 1969, any en què va venir a viure a Sant Cugat. Obiols ha dit que “sempre hem estat molt a gust a Sant Cugat” i ha detallat alguns dels projectes que ha impulsat a Sant Cugat com per exemple l’escola d’idiomes Sprint, de la qual ha explicat que “ha tingut un caràcter de voler fer participar a la gent”.

Montserrat Obiols

D’orígens gironins va fer vida a Terrassa fins que l’any 1973, conjuntament amb seu home, Alphonsus van Campen, decideix crear un centre d’aprenentatge de llengües a la ciutat. Va ser el primer que va existir a Sant Cugat. Es deia Centre d’Estudi de Llengües i que avui es coneix amb el nom d’SPRINT i que acaba de fer 45 anys.

El nou centre de llengües va sintonitzar ràpidament amb el interessos d’una població que es despertava de la grisor del franquisme i que veia en l’aprenentatge de llengües una forma de conèixer tot el que passava fora del país, de viatjar i de millorar els currículums professionals.

Però la Montserrat, formada també en el moviment de l’escoltisme, on va arribar a ser membre del Directori nacional de noies escoltes, tenia un enorme esperit de treballar per la civilitat. Va formar part activa de diverses entitats de la ciutat i va cofundar Amics de Sant Cugat, una entitat clau en el Sant Cugat de la transició que tenia  com a objectiu l’activitat sòciocultural. També va ser, encapçalant les sigles d’ERC, la primera dona alcaldable de la història de Sant Cugat.

Carmen Rojo

Va néixer a Nava de Roa (Burgos) l’any 1930. Arriba a Sant Cugat de ben petita però no apareix a la vida pública fins a l’edat adulta, quan amb el seu marit Juan Cervera, obren el restaurant El Mesón el 22 de desembre de l’any 1964.

La inauguració d’aquest establiment a la plaça Octavià va significar un punt i a part en la història de la restauració de la ciutat. El naixement quatre anys després, el 1968 de la Facultat de lletres de la Universitat Autònoma en el Monestir va suposar un impacte enorme pel restaurant i evidentment, per la ciutat. El lligam entre el restaurant i el professorat i alumnat de la nova Universitat es va crear de forma immediata. Carmen Rojo va obrir de bat a bat les portes del seu restaurant als representants de la universitat progressista del país.

El Mesón es va omplir de personatges capdavanters de la cultura que es feia a Catalunya a finals del 60. Però el fet de més impacte, sens dubte, en tota aquesta història va ser l’arribada del poeta Gabriel Ferrater. Sense la força que va tenir la relació d’amistat entre la Carmen Rojo i Gabriel Ferrater potser la història hagués estat molt diferent.

Fills i filles predilectes de Sant Cugat

En aquests moments la ciutat compta amb els següents fills i filles predilectes: Pilar Gefaell, Carmen Rojo, Montserrat Obiols, Gabriel Ferrater, Rudolf Häsler, Joan Tortosa, Pere Grau, Pep Blanes, Joan Llamas, Joan Fàbregas i els integrants de la Penya Regalèssia.