Ajuntament / Alcaldia / Ciutadania

Sant Cugat, ciutat lliure d’abusos sexuals

26/03/2019
Comparteix aquesta notícia

Aliança entre l’Ajuntament i la Fundació Vicki Bernadet

L’alcaldessa, Carmela Fortuny, i la presidenta de la Fundació Vicki Bernadet han acordat aquest migdia impulsar un conveni de col·laboració per prevenir i atendre els abusos sexuals al municipi, especialment entre la població infantil. La voluntat de l’Ajuntament és declarar Sant Cugat com a ciutat lliure d’aquests tipus d’abusos.

Fortuny ha detallat que aquest conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i la Fundació tindrà tres grans línies de treball:

  1. Establir de forma estable una atenció a les víctimes des d’un servei expert
  2. Treballar polítiques de prevenció
  3. Elaborar un recull de dades per dimensionar aquest problema

Segons ha explicat la pròpia alcaldessa, “l’assessorament de la Fundació Vicki Bernadet donarà un plus de qualitat al protocol que actualment ja tenim. Ara el nostre objectiu és fer un pas més enllà i donar una mirada conjunta amb tots els sectors de la ciutat per atendre una qüestió que afecta o afectarà a moltes persones”. En aquest sentit, l’Ajuntament posarà en marxa una nova taula de coordinació per la prevenció i atenció de l’abús sexual infantil que comptarà amb la presència de la Fundació Vicki Bernadet i representants dels àmbits de serveis socials, educatius, sanitat, cossos de seguretat i entitats de lleure i esportives.

Fortuny també ha avançat que “els primers punts on s’actuarà serà els equipaments municipals amb presència d’infants per tal de garantir que aquests espais siguin el màxim segurs, com per exemple escoles bressol, casals o equipaments esportius, on conviuen activitat municipal i d’entitats”.

“Volem”, ha remarcat Fortuny, “tolerància zero davant d’aquests tipus de situacions. Es tracta de crear un entorn segur per a les criatures i també per a tots aquells treballs que hi treballen”.

D’altra banda, Vicki Bernadet ha assenyalat que “m’alegra molt que una ciutat es conjuri per reduir riscos davant els abusos sexuals i, a més a més, d’una manera proactiva i amb una mirada conjunta. Hem de treballar en equip per intentar resoldre els abusos”.

Finalment, ha desitjat que aquest acord de col·laboració “tingui bons resultats i sigui un mirall per a altres ciutats”.

L’abús sexual a menors

Cal tenir en compte que, segons dades que aporta la pròpia Fundació Vicki Bernadet:

  • 1 de cada 5 nens i nenes patirà abús sexual infantil abans dels 17 anys.
  • D’aquests, un 60% mai rebrà cap tipus d’ajuda i el 90% no dirà res fins l’edat adulta.
  • Els abusos sexuals a menors es donen, en un 80% dels casos, en l’entorn familiar més proper.

Aquest programa de prevenció pot ser especialment útil a Sant Cugat, una població amb un alt percentatge de població menor d’edat (un 25% és menor de 18 anys).