Joan Tortosa, Fill Predilecte de Sant Cugat

El ple li concedeix la distinció per “les seves actuacions rellevants per al municipi efectuades en favor de la vida social i cultural”

TORTOSA_1El ple municipal ha concedit aquesta tarda per unanimitat el títol de Fill Predilecte de Sant Cugat a Joan Tortosa. Nascut a Sant Cugat el 1929 és titulat en procediments pictòrics a La Llotja i ha estat professor de dibuix a diversos centres de secundària de Catalunya, professor a l’Escola d’Art de Sabadell i per últim, professor i director de l’Escola d’Art de Sant Cugat.

Tots els grups municipals del consistori han lloat la seva dedicació i construcció de la cultura popular i tradicional de Sant Cugat. L’alcaldessa, Mercè Conesa, ha agraït a Joan Tortosa “haver estat sempre al servei del poble. Des de la teva mirada artística, des de la teva dedicació, des de la teva glossa descriptiva. Gràcies per dedicar el teu temps a la col·lectivitat. Gràcies per dotar-nos de tants símbols, de tantes tradicions, per haver-nos llegat tants paisatges i tanta història. Gràcies”.

Conesa ha destacat que “la teva és una trajectòria de construcció social”.

Rere la creació del Joan i la Marieta, els Gegants de Sant Cugat

Joan Tortosa participar en la creació dels Gegants de Sant Cugat, el Joan i la Marieta, una parella de pagesos del s. XIX que Tortosa va voler reproduir per explicar el passat agrícola de la nostra ciutat. Els Gegants de Sant Cugat, que enguany celebren 30 anys, han esdevingut un símbol inequívocament santcugatenc i uns perfectes ambaixadors de la nostra ciutat .

Ha estat el protagonista d’exposicions individuals i col·lectives en diverses ciutats i països, on també ha rebut premis i distincions. A casa nostra, ha exposat principalment a la Casa de Cultura i al Claustre del Monestir: el 1991 “Masies i ermites”, el 1996 “Claustre 144”, el 2001 “Collserola íntim” i el 2004 “El llenguatge de les flors”. La seva obra es pot veure també en diversos edificis de la ciutat. Hi ha pintures de Joan Tortosa en col·leccions privades en ciutats com Barcelona, Madrid, París, Bogotá, Buenos Aires, Caracas i exposada, per exemple, al Museu de Nicaragua.

En la seva trajectòria professional destaquen altres fites i obres d’art, com el disseny de catifes a la Casa Aymat, escenografies i muntatges teatrals per a l’Agrupació Teatral Maragall i per a Fila Zero, la realització de més de tres mil originals de felicitacions nadalenques o la creació de l’estudi de disseny gràfic TRAÇ.

Pel que fa a la seva activitat literària, del 1952 al 1961 va realitzar obres de teatre de petit format per l’Agrupació Artística de la Unió i l’Agrupació teatral Maragall. També va participar en l’obra col·lectiva Històries de Sant Cugat, que va inaugurar el Teatre-Auditori el 1993.

Té una desena de llibres publicats, com les “Cròniques de Sant Cugat” les “Masies i ermites de Sant Cugat” elaborat conjuntament amb Gemma Foj, “El Claustre de Sant Cugat, més enllà de les formes”, publicat el 1998.

El 2002 Joan Tortosa va ser nomenat “Santcugatenc de l’any” en reconeixement a tota una trajectòria artística vinculada  a la cultura i l’activisme social de Sant Cugat.

Així doncs, l’artista, escriptor i historiador Joan Tortosa ha rebut la distinció de Fill Predilecte de la ciutat de Sant Cugat del Vallès,  per “les seves actuacions rellevants pel municipi efectuades a favor de la vida social i cultural”.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

Els comentaris estan tancats.