L’Ajuntament activa la campanya de prevenció d’incendis forestals i remarca la importància d’evitar situacions de risc al bosc

Presentacio_campanya_incendis_2017La tinenta d’alcalde d’Entorn Urbà, Mobilitat i Seguretat Ciutadana, Cristina Paraira, i el regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, han presentat aquest migdia la campanya de prevenció d’incendis d’aquest estiu. A l’acte, també hi han participat el cap del Parc de Bombers de Rubí i Sant Cugat, Ramon Viladrich, i representants de Protecció Civil i de l’ADF.

El període d’alt risc d’incendis s’inicia avui, 15 de juny, i s’acaba el 15 de setembre. L’Ajuntament demana col·laboració ciutadana perquè tothom tingui una actitud cívica al bosc i per avisar, en cas de visualitzar una columna de fum, als serveis d’emergència a través del 112

L’Ajuntament ha consignat enguany un import de 168.000€ amb l’objectiu de prevenir incendis forestals al municipi. Amb aquest pressupost –que es manté respecte l’any passat- s’ha fet un manteniment de les franges de protecció en camins i carrers i, també, a les urbanitzacions i nuclis urbans vulnerables. En total s’ha fet un manteniment de 62 hectàrees.

“És molt important”, ha assenyalat Joan Puigdomènech, “que davant qualsevol indici d’incendi forestal la ciutadania truqui ràpidament al 112. Una ràpida actuació dels diferents cossos pot evitar que un incendi es faci gran”. D’altra banda, Puigdomènech també ha proposat que es faci “una reflexió sobre l’actual període d’alt risc d’incendi. Ens trobem que cada vegada més s’amplia l’existència d’incendis fora de temporada”.

En aquest sentit el cap del Parc de Bombers de Rubí i Sant Cugat, Ramon Viladrich, ha assenyalat també que “la campanya cada any se’ns allarga i tenim incendis no només en els mesos de més calor. Aquest fet es deu al canvi climàtic”. Viladrich també ha explicat que la predicció apunta que passarem un estiu calorós i potser una mica més humit de l’habitual. Finalment, Viladrich ha destacat la importància de la col·laboració ciutadana per evitar incendis forestals i ha demanat precaució amb els petards que es tirin a la revetlla de Sant Joan.

D’altra banda, en el marc d’aquesta presentació també s’ha fet balanç dels incendis que van tenir lloc l’any passat: en total es van cremar 0,8 hectàrees (sobretot matoll) en 26 incendis, una xifra que segueix la tendència dels darrers anys.

Novetats: neteja de franges de protecció amb ramat d’ovelles

Una de les principals novetats és que entre els mesos de novembre i desembre passats es va posar en marxa una prova pilot per netejar franges de protecció d’incendis fent ús d’un ramat amb 111 ovelles i 12 cabres. En total es va fer una pastura de 31 hectàrees a les franges de les urbanitzacions de Torre Negra, Sant Medir i Sol i Aire. La valoració d’aquesta prova pilot és molt positiva.

Campanya comunicativa

L’Ajuntament ha iniciat, com en els darrers anys, una campanya de comunicació per transmetre el missatge de prevenció a la ciutadania. Així, a fi de sensibilitzar-la sobre el risc d’incendi, el consistori ha editat 4.000 flyers, que es distribuiran a les urbanitzacions i a les zones que es troben en contacte amb el bosc. També s’inseriran anuncis a la premsa local, a més de difondre el missatge de prevenció a través del web de l’Ajuntament i de les xarxes socials. L’Ajuntament vol transmetre els següents conceptes clau:

  1. La millor manera de combatre un incendi és que no s’arribi a produir
  2. La prevenció és una bona inversió per minimitzar riscos
  3. La col·laboració ciutadana és una de les millors eines preventivesGrup d’Intervenció de l’ADFProtecció civil / Grup de Voluntaris de Protecció CivilCreu RojaTambé cal destacar la tasca que duen a terme altres entitats ciutadanes, com el Grup d’Autoprotecció de Sol i Aire.
  4. Aquesta és l’entitat que dóna suport a l’Ajuntament en l’àmbit sanitari. Té un conveni signat amb l’Ajuntament i, entre altres, duu a terme tasques de vigilància preventiva.
  5. El Grup de voluntaris de Protecció Civil compta amb uns 30 efectius. Aquests voluntaris tenen assignades les tasques d’informar la ciutadania, de dur a terme operacions logístiques i d’acolliment. D’altra banda, Protecció Civil –el departament municipal– es coordina amb els altres grups i cossos de seguretat del municipi.
  6. Enguany, el nombre de voluntaris del Grup d’intervenció s’ha mantingut en els 20 efectius. Al llarg de l’any, els voluntaris i voluntàries del Grup d’Intervenció de l’ADF duen a terme tasques de prevenció, vigilància forestal i extinció. Durant els mesos d’estiu, aquestes tasques s’incrementen i és per això que el Grup duu accions preventives en els actes de la flama del Canigó, el castell de focs i la revetlla de Sant Joan, entre altres.
  7. Grup d’Intervenció de l’ADF, Grup de Voluntaris de Protecció Civil i Creu Roja
Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

Els comentaris estan tancats.