L’Ajuntament impulsarà un salari mínim per combatre la precarietat laboral i lluitar contra la cronificació en l’atenció social

Presentació Memòria Polítiques SocialsMalgrat la baixada de l’atur i la recuperació econòmica el percentatge de persones ateses pels Serveis Socials es manté estable en un 10% de la població

Per acabar amb la precarietat dels llocs de treball, l’ajuntament vol establir un llindar en la retribucions dels treballadors i treballadores i exigir el seu compliment en la contractació pública

L’alcaldessa ha anunciat també l’elaboració d’un estudi qualitatiu que analitzi les causes de cronificació dels casos atesos pels Serveis Socials municipals

 

Aquest dimarts s’ha presentat la memòria de Polítiques Socials del 2016. Les dades evidencien que malgrat la recuperació econòmica, l’atenció dels Serveis Socials es manté en un 10% de la població. En aquest sentit per a l’alcaldessa, Mercè Conesa, “els Serveis Socials s’han consolidat, per atendre les necessitats dels ciutadans i ciutadanes en qualsevol moment del seu cicle de vida.” Per a l’alcaldessa “les dades que hem presentat ens obliguen a encarregar un estudi qualitatiu i molt acurat per entendre els motius de la cronificació.” Conesa ha aprofitat la presentació de la memòria per anunciar que “Sant Cugat impulsarà un salari mínim a la contractació pública per lluitar contra la precarietat laboral.”

La tinent d’alcalde de Polítiques de Cicle de Vida, Progrés Social i Habitatge, Susanna Pellicer, ha destacat que “les Polítiques Socials es tradueixen en l’atenció individualitzada i el treball amb i la comunitat, per donar resposta a les necessitats de al gent i preveure les possibles situacions de vulnerabilitat. Tot plegat és gràcies a una feina transversal, dins de l’ajuntament i fora amb les entitats i associacions del Tercer Sector.”

Atenció Social

Durant el 2016 els Serveis Socials municipals van atendre 9.734 persones. Una xifra que constata que la crisi econòmica de la darrera dècada encara es fa sentir deixant en una situació de vulnerabilitat un 10,88% de la població local. D’aquests un 25% van rebre ajuda per dificultats en la seva autonomia personal o social, mentre que la resta per problemes econòmics i social.

Dos dels serveis que més ha augmentat la seva activitat durant el 2016 són el Serveis d’Atenció domiciliària que va atendre 757 persones, un 26% més que l’any anterior. Aquestes dades representen 81.012 hores d’atenció personal, a famílies i serveis de neteja. L’altre servei que també ha vist com creixia un 18% la demanda és el de la Teleassistència i atenció a la dependència, que en total ja atès 1.562 persones.

Atenció a la Dona i els nens i nenes

L’any passat, 956 nens i nenes de la ciutat van rebre ajuts per al menjador escolar en les etapes d’educació obligatòria i 81 més a les escoles bressol. En total l’Ajuntament va fer una inversió de 957.064 euros destinats a les beques menjador i cobrir una necessitat bàsica, com és l’alimentació, dels tots els infants.

Des del Servei d’Informació i Atenció a la Dona, durant els 12 mesos del 2016 va fer un total de 389 intervencions individuals, tant de suport psicològic com per casos de violència de gènere. Tots aquest casos se sumen a les 16 dones que van participar en alguna de les 41 sessions grupals. D’altra banda es va assessorar jurídicament 62 dones. Pel que fa als infants, l’any passat es van atendre 26 menors.

Convivència, Cohesió i suport a les entitats

El servei de Mediació va atendre el 2016 fins a 76 casos, dels quals el 80% eren per qüestions veïnals. Pel que fa als motius, el gairebé un de cada quatre cas va ser per dificultats de relació i comunicació, el 22% per sorolls i l’11% per vegetació i arbrat.

Prevenció i educació en valors

Sant Cugat compta amb el servei d’Intervenció Socioeducativa i la Comissió per la prevenció de l’assetjament escolar. En aquest àmbit hi ha els Centres Oberts que fan una tasca preventiva fora de l’horari escolar i que en total va comptar amb 89 infants d’entre els 6 i 12 anys. A banda hi ha els tallers familiars amb 21 participants i dels set Tallers natura que van comptar amb la participació de 90 persones.

Vetllar per prevenir riscos és una de les tasques dels Serveis Socials de la ciutat. L’any passat es van atendre 50 casos d’assessoria sobre drogues a joves i famílies, i es 40 persones van participar en la formació de pares i mares en la prevenció de les drogodependències. El programa de Coardioprotecció va comptar amb nou sessions de formació sobre el seu ús, ja que la ciutat compta amb 25 desfibril·ladors fixes i cinc de mòbils.

Durant el 2016 Sant Cugat es va adherir a la “Red de Ciudades Saludables” i va organitzar diverses campanyes de donació de sang. Finalment es van organitzar més de 480 tallers arribant als 11.000 alumnes.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

Els comentaris estan tancats.