Sant Cugat reforça la seva aposta com a ciutat verda i de qualitat sumant-se al projecte Viles Florides

Sant_Cugat_Vila_Florida_2Sant Cugat ja forma part del projecte de Viles Florides de Catalunya. “D’aquesta manera”, ha remarcat la tinenta d’alcalde d’Entorn Urbà, Mobilitat i Seguretat Ciutadana, Cristina Paraira, “refermem novament la nostra aposta com a ciutat verda i capdavantera en el paisatge urbà de qualitat”.

Les Viles Florides són aquells pobles i ciutats que es destaquen per la seva actuació en matèria d’enjardinament, paisatge urbà i millora de la qualitat de vida dels seus habitants. Actualment hi ha a Catalunya 115 municipis distingits com a Vila Florida en reconeixement a la seva tasca per a la millora de l’espai urbà.Sant_Cugat_Vila_Florida

Aprofitant la incorporació de Sant Cugat com a Vila Florida, s’han realitzat recentment un conjunt d’intervencions en una desena de rotondes, places i jardins. En aquestes noves plantacions l’Ajuntament –tal i com preveu el recent Pla Director del Verd Urbà- ha potenciat l’ús de vegetació mediterrània per tal d’optimitzar els recursos hídrics. A més, també s’ha plantat vegetació arbustiva amb flor que té un cicle vital de més d’un any, evitant així les plantes amb flor d’una sola temporada.

D’altra banda, un jurat especialitzat certifica i renova cada any la distinció de Vila Florida atorgant entre una i cinc “Flors d’Honor” a cada ciutat en funció del seu paisatge urbà. Precisament avui el jurat ha visitat Sant Cugat i, el proper mes de setembre, es donarà a conèixer totes les distincions amb les “Flors d’Honor” que rep cada municipi. 

Arbres i parcs, marca d’identitat de Sant Cugat

En els darrers 30 anys Sant Cugat ha estat una ciutat capdavantera en promoure un urbanisme verd i de qualitat. Per aquest motiu avui és una de les ciutats de Catalunya que té, de mitjana, més arbres urbans i parcs públics. Mantenir i potenciar aquest patrimoni natural és una de les prioritats de l’Ajuntament per tal d’enfortir el benestar dels santcugatencs i les santcugatenques.

Concretament, a Sant Cugat hi ha un arbre urbà per cada habitant (en total, hi ha prop de 90.000 arbres en zones urbanes i periurbanes) i 290 hectàrees d’espais verds (superfície equivalent a 600 camps de futbol). Per cada habitant, per tant, hi ha 33’3 m2 de zona verda. A la demarcació de Barcelona la mitjana és de 10’9 m2/habitant i l’Organització Mundial de la Salut recomana que a les ciutats hi hagi una superfície mínima de 10-15 m2/habitant.

El projecte Viles Florides

Viles Florides és una iniciativa de la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) que promou la transformació de racons, pobles i ciutats de Catalunya a través de la planta amb flor.

Aquest moviment vol mostrar i posar en valor la riquesa natural i paisatgística del país mitjançant el reconeixement públic de tots aquells projectes d’enjardinament, ornamentació floral, mobiliari urbà i espais lúdics que, tant en l’àmbit públic com privat, esdevinguin un exemple a seguir.

Per a Viles Florides, l’ornamentació va més enllà de propiciar espais agradables i té en compte valors com la protecció dels espais verds, la millora de la qualitat de vida dels veïns, l’estat i conservació del mobiliari urbà, la presència de parcs infantils, la conscienciació social envers les polítiques de sostenibilitat mediambiental o el desenvolupament de les economies locals a través de l’atractiu dels jardins i parcs urbans.

 

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

Els comentaris estan tancats.