El Pi d’en Xandri, símbol de la preservació de Torre Negra, és manté en bon estat de salut 20 anys després de la seva agressió

Visita_Pi_Xandri_2L’alcaldessa, Mercè Conesa, ha assistit aquest matí a revisió de l’estat de salut del Pi d’en Xandri, que l’Ajuntament duu a terme anualment. L’acte ha comptat amb la presència de la tinenta d’alcalde d’Entorn Urbà, Mobilitat i Seguretat Ciutadana, Cristina Paraira, la tinenta d’alcalde de Presidència, Cultura i Promoció de la Ciutat, Carmela Fortuny; tècnics municipals; i representants del col·lectiu Pi d’en Xandri +20.

Després de revisar l’arbre, s’ha constatat que el seu estat de salut és bo i que segueix vegetant. La ferida que té al tronc, produïda fa 20 anys per un acte vandàlic, continua airejant-se i cicatritzant lentament. Així mateix, s’han detectat algunes branques seques a la capçada per es sanejaran properament. Pel que fa a possibles paràsits i plagues, no se n’ha detectat cap que afecti la salut de l’arbre. Tot i aquest bon estat general, cal seguir actuant amb prudència, ja que les recuperacions d’arbres grans es fan a llarg termini.Visita_Pi_Xandri

L’alcaldessa, Mercè Conesa, ha recordat que “fa 20 anys la ciutat es va manifestar en contra de l’agressió que es va produir a aquest arbre monumental. Passat tot aquest temps, però, la ferida del pi segueix oberta i encara cal estar pendents de la seva salut”.

Així mateix, l’alcaldessa ha remarcat que “fa 20 anys l’Ajuntament també es va comprometre en la preservació de la Torre Negra per posar aquest espai natural a la disposició de la ciutadania. Aquesta va ser la nostra aposta de ciutat”.

Conesa ha subratllat “les dificultats que té un consistori que té la voluntat de preservar i protegir un espai natural com aquest. Nosaltres tenim la determinació absoluta que Torre Negra ha de ser un espai no urbanitzable i estar en benefici de tota la ciutadania. Estem convençuts, a més, que el futur de les ciutats passa per disposar d’espais verds”

El Pi d’en Xandri, símbol del paisatge santcugatenc

El Pi d’en Xandri és un símbol ecològic, cultural i històric de Sant Cugat. Aquest arbre, que forma part del patrimoni botànic de la ciutat, és un pi pinyer de 23 metres d’alçada; 1,02 metres de diàmetre; 3,20m de perímetre i d’uns 230 anys d’edat (es va plantar l’any 1774).

El 1995 va ser declarat arbre d’interès comarcal i local. El diumenge 2 de febrer de l’any 1997 uns desconeguts van intentar talar, de matinada, el Pi d’en Xandri.

En aquests moments l’Ajuntament treballa amb la Generalitat per declarar el Pi d’en Xandri com a arbre monumental i atribuir-li, per tant, la màxima distinció i protecció.

 

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

Els comentaris estan tancats.