Una trentena d’activitats commemoraran el centenari de l’arribada del tren a Sant Cugat, un esdeveniment clau en la modernització de la ciutat

Presentacio_actes_centenari_trenSant Cugat commemora enguany el centenari d’una de les infraestructures que més han contribuït a modernitzar la ciutat: l’arribada l’any 1917 del ferrocarril, que va suposar una ràpida connexió amb Barcelona i posteriorment amb la resta del Vallès. Aquesta infraestructura va ajudar decisivament a transformar la fesomia rural de Sant Cugat i fer-la créixer en població i serveis.

Per aquest motiu l’Ajuntament, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i una Comissió Ciutadana –formada pel teixit associatiu, veïnal i empresarial de la ciutat- han organitzat un programa d’actes per commemorar aquesta efemèride. Comptarà amb una trentena d’activitats que s’allargaran entre l’octubre del 2017 i el juny del 2018 (es pot consultar el programa a www.santcugat.cat/centanystren).

Aquest migdia l’alcaldessa, Mercè Conesa, el president dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Enric Ticó, i representants de la Comissió Ciutadana han presentat el programa d’actes del centenari, format per conferències, tallers, concerts… Entre aquestes activitats cal destacar l’exposició temàtica “Al tren! Cent anys del ferrocarril a Sant Cugat” al Museu de Sant Cugat (octubre 2017-febrer 2018), acompanyada d’un audiovisual i un catàleg expositiu. Així mateix, el diumenge 29 d’octubre tindrà lloc la Festa del Centenari amb una cercavila per tal de rememorar l’arribada del tren fa cent anys i actuacions de música, teatre, dansa i cultura popular. Aquesta activitat forma part de les Jornades de Patrimoni Viu, que enguany estaran dedicades al tren.Comissio_Ciutadana_Centenari_Tren

“Aquest ferrocarril”, ha dit l’alcaldessa, “ha aportat progrés i oportunitats a Sant Cugat. Va ser un encert i és important saber reconèixer-ho”. Així mateix, també ha volgut reconèixer “els emprenedors que van posar en marxa aquest servei. Crec que la Catalunya del segle XXI s’ha d’emmirallar en la societat catalana de fa cent anys, que va impulsar un nou país amb esperit de llibertat”.

D’altra banda, el president dels FGC ha remarcat la “revolució extraordinària” que va suposar l’obertura d’aquesta línia de ferrocarril i la seva capacitat per “transformar” la societat d’aquella època.

L’arribada del tren l’any 1917, un esdeveniment històric per Sant Cugat

El 26 d’octubre del 1917 es va inaugurar l’estació de ferrocarrils de Sant Cugat amb l’arribada del primer tren a la ciutat. Aquest fet va suposar un punt d’inflexió en la història del municipi en tant que ha contribuït més que significativament en la transformació d’una vila agrícola de 2.000 habitants en el que és avui Sant Cugat, una ciutat de 90.000 habitants. El tren ha tingut, per tant, un paper transformador al llarg de la història de Sant Cugat Avui en dia el Ferrocarril (FGC) vertebra i connecta el municipi fomentant així la cohesió ciutadana entre els diferents nuclis de la ciutat generant, a través de les seves 7 estacions del municipi, diferents centralitats.

 

El futur del tren i la mobilitat sostenible

Així mateix amb la celebració d’aquest centenari també es pretén reflexionar sobre el gran futur que continua tenint el tren a Sant Cugat, que és un mitjà de transport fonamental per impulsar una mobilitat més sostenible. Per aquest motiu un dels lemes del centenari és “connectats al futur”.

Entitats que formen part de la Comissió del Centenari del tren

  • Associació d’Amics del Ferrocarril
  • Patronat Municipal d’Educació
  • Penya Regalèssia
  • Grup Estudis Locals (GEL)
  • Consells de Ciutat i de Cultura de Sant Cugat
  • Federació d’Associacions de Veïns
  • Sant Cugat Empresarial
  • Sant Cugat Comerç
  • Club de Golf Sant Cugat
Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

Els comentaris estan tancats.