Josep Canals serà el Premi Extraordinari d’aquesta edició dels Premis Ciutat de Sant Cugat

josep_canalsL’alcaldessa vol reconèixer d’aquesta manera la trajectòria de Canals com a promotor i dinamitzador de l’art contemporani català a Sant Cugat

Cada any en la Gala dels Premis Ciutat de Sant Cugat es lliura també el Premi Extraordinari d’aquella edició. De designació directa de l’alcaldessa, el premi vol reconèixer la trajectòria destacada d’algun personatge o col·lectiu de la ciutat per donar valors als seus mèrits i aprofundir en la identitat santcugatenca.

En aquesta edició el Premi Extraordinari serà el galerista i activista cultural Josep Canals. L’alcaldessa reconeix amb aquest guardó la trajectòria professional de Josep Canals en la difusió i promoció de l’art contemporani, la seva reivindicació del territori (més enllà de Barcelona) com a motor creatiu i la seva labor de promotor d’art i artistes a Sant Cugat i arreu.

Josep Canals, una vida de compromís amb l’art

Des de molt jove ha estat implicat en el món cultural de la ciutat. A finals dels anys 60 participa en el món del teatre com actor aficionat a l’Agrupació de Teatre Independent Maragall. Per aquesta època, també impulsa el “Cinema fòrum” i la “Nova cançó” a la vila vallesana.

Junt amb Josep M. Figueres, avui reconegut historiador, crea el primer festival de poesia de Sant Cugat.

Aquells anys, connecta estretament amb el món cultural i artístic del país apropant-lo a l’avui ciutat de Sant Cugat, amb col·loquis, xerrades, taules rodones, presentacions….

Són anys d’inquieta activitat dins el món de la ràdio, amb programes d’art i notícies d’actualitat a Radio Terrassa, Ràdio Sabadell, Ràdio España de Barcelona, Ràdio Joventut… i també a la premsa escrita com la “Hoja del lunes”, única publicació escrita que sortia els dilluns a la premsa catalana.

Artistes i intel·lectuals de diferents branques culturals i artístiques del país participen en les activitats que promou Josep Canals, algunes de les quals es fan a d’altres indrets del territori, destacant Gabriel Ferrater, Joaquim Molas, Mossèn Antón Griera, Ramon Barnils, Lina Font, Fernando Gutiérrez, Joan Manuel Serrat, Raimon, Francesc Pi de la Serra, Alberto del Castillo, Santos Torroella, Rafael Manzano, José Vallés Rovira, Maria del Mar Bonet, Lluis Llach, Miquel Porter Moix, Maria Aurèlia Campmany, Frederic Roda, Arnau Puig, Jaume Muxart, Ramon Faraldo, Àngel Marsà, Josep M. Garrut, Miquel Farré… Amb els anys, la relació de Canals amb els intel·lectuals catalans dels anys 60 i fins a  l’actualitat segueix sent molt viva i dinàmica.

A partir dels anys 70 i fins avui es desenvolupa sense interrupció i s’intensifica l’activitat de galerista d’en Canals per tot el territori i coneix molta gent del món cultural del país, Rosa Siré, Josep Iglesias del Marquet, Josep M. Cadena, Carles Taché, Daniel Giralt Miracle, Romà Vallès, Josep Guinovart, Modest Cuixart, J.J. Tharrats, M. Assumpció Raventós, Jordi Pujol, Artur Mas, Ferran Marcarell, Lluís Recoder, Joaquim Nadal, Montserrat Tura, Hernández Pijoan, Joaquim Chancho, Vicenç Altaió, Conxita Oliver, Pilar Parcerissas, Marta Pessarrodona….

Fins l’any 1993, compagina les activitats com artista plàstic, promotor cultural, galerista i pedagog, per centrar-se a partir de dit any en la tasca de galerista i en el món relacionat amb les galeries i la promoció de l’art.

Actualment és un reconegut impulsor de l’art contemporani al nostre territori, amb la percepció que es té de l’art des de les comarques, una percepció descentralitzada. Sempre s’ha involucrat de manera activa en la promoció i la dinamització del món cultural, tant si és des de la seva galeria com des de la seva funció com a secretari de l’Associació de Galeries (art)catalunya.

Des que va fundar la primera galeria d’art professional a la vila de Sant Cugat l’any 1973, s’ha mantingut fidel als artistes d’art d’avantguarda que van col·laborar en l’Escola Catalana de Tapís de Sant Cugat com: Guinovart, Tàpies, Ràfols-Casamada, Amèlia Riera, Grau Garriga…, així com artistes sorgits a partir dels anys 60, entre els quals cal destacar a J. P. Viladecans, Josep Uclés, Perejaume i Ramon Herreros, junt a les noves generacions. Tots ells han exposat al seu espai d’art i la tasca d’aquest galerista ha estat important, ja que ha contribuït a situar la ciutat de Sant Cugat entre les ciutats artístiques del país.

Demostrant el seu esperit inquiet, ha creat i dirigeix la Biennal d’Art Contemporani Català des del 1977, referent de l’art jove nascut en democràcia i en la qual hi han participat destacats crítics al llarg dels anys, com a membres del jurat de selecció. Josep Iglesias del Marquet, Imma Julian, Francesc Fonbona, Daniel Argimon, Ricard Planas… A través d’aquesta Biennal, ha donat a conèixer noms destacats d’artistes que avui comencen a ser reconeguts a nivell nacional i internacional, Pep Agut, Ignasi Aballí, Tom Carr, Xavier Grau, Charo Pradas, Susana Solano…

Defensa a ultrança la descentralització de l’art, aposta per les noves tecnologies per a difondre les activitats del país a nivell nacional i internacional. Ha participat en activitats de promoció arreu del territori català, convertint-se en un dels referents del galerisme que es fa a les comarques.

Biografia i currículum

Estudis:

 • Escola d’Arts i Oficis “Llotja” – 1964/1969 – Barcelona
 • Escola Massana. Especialitat escultura. -1967/1970 – Barcelona. (Obté el títol oficial de l’especialitat.)
 • Escola Internacional de Pintura Mural Contemporània – 1972 – Sant Cugat
 • Llicenciat per la facultat de Belles Arts de Barcelona. – 1984- (Obté la Llicenciatura en l’especialitat d’escultura.)Tasca pedagògica
 • Director de l’Escola de Belles Arts de Sant Cugat -1972/1984 –
 • Professor de l’Escola de Belles Arts de Sant Cugat – 1984/1986 –
 • Professor d’Arts Plàstiques EGB – BUP del col·legi Viaró. Sant Cugat – 1978/1993 – Distincions:
 • Premi de Modelat de l’Escola d’Arts i Oficis de Barcelona – 1965 –
 • Segon premi d’Escultura dels Saló de Martorell. (Barcelona) -1971-
 • Tercer premi d’Escultura del Saló de Martorell. (Barcelona) -1972-
 • Tercer premi d’Escultura de la Biennal Nacional. Manresa. (Barcelona) -1973-
 • Segon premi d’Escultura ciutat de l’Hospitalet. (Barcelona) -1973-
 • L’Ajuntament de St. Cugat li atorgà la “Medalla al Mèrit Cultural de la Ciutat” de Sant Cugat – 1979 –
 • Vallesà de l’Any -1986 – atorgat pels mitjans de comunicació de la comarca del Vallès
 • Acadèmic de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. (Barcelona) -2011

 

 • Obres a Museus i Fundacions:
 • Fundació Estrada-Saladrich. – 1974 – Bellaterra. (Barcelona)
 • Excel·lentíssima Diputació Provincial. – 1976 – Barcelona.
 • Delegació Nacional d’Esports. – 1977 – Madrid
 • Museu de Belles Arts. – 1980 – GranadaFundador i creador de:
 • Fundador del “Grup d’Art”. – 1968 – Sant Cugat
 • Fundador del “Concurs de Pintura ràpida Vila de Sant Cugat” -1968 – Sant Cugat-
 • Fundador de l’entitat “Estudi d’Art” -1972 – Sant Cugat –
 • Fundador de l’”Escola de Belles Arts”. – 1972 – Sant Cugat
 • Creador del “slogan” “Sant Cugat terra d’artistes” -1972 –
 • Funda la “Galeria d’art del Vallès” – 1973 – Sant Cugat – (Barcelona)
 • (Primera galeria d’art professional de la ciutat que anys més tard, en traslladar-se d’indret dins la ciutat al traslladar-se a un altre barri de la ciutat, se li canvia el nom per tal com la coneixem avui de Canals galeria d’art)
 • Funda la “Mostra d’Art –Biennal d’Art Contemporani Català”- 1977-
 • (Biennal que neix amb la democràcia i que actualment és la biennal d’art jove més antiga de l’estat espanyol. És una mostra itinerant pel país)
 • Entitats:
 • President de l’entitat Estudi d’Art de Sant Cugat – 1972 – 1982- Sant Cugat
 • Vocal de Cultura d’Amics de Sant Cugat – 1980 /1986- Sant Cugat
 • Vocal de Cultura de la Unió Santcugatenca – 2001/2004- Sant Cugat
 • Vocal de l´Associació de Galeries d’Art (art)catalunya -2002/2006 – Barcelona
 • Secretari de l’Associació de Galeries d’Art (art)catalunya – 2006 / 2008.Escriptor:
 • La seva faceta d’articulista el porta a escriure habitualment en diferents publicacions, locals i nacionals. Tasca que segueix desenvolupant actualment
 • 1993 – “Royo a Miró” – Andrés Morón Editor – Barcelona
 • 2003 – “L’Art del segle XX a Sant Cugat” – Editorial Celler – Sant Cugat
Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

Els comentaris estan tancats.