Mercè Conesa i Pagès (CiU), nova alcaldessa de Sant Cugat

Mercè Conesa i Pagès (1968) ha estat nomenada avui, 28 de desembre de 2010, alcaldessa de Sant Cugat del Vallès. El nomenament s’ha produït en un ple municipal extraordinari celebrat aquesta tarda en què el fins ara alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, ha presentat la seva renúncia al càrrec per exercir com a Conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Sostenibilitat al govern de la Generalitat. El nomenament de la nova alcaldessa ha comptat amb 14 vots a favor, 4 en blanc i 2 abstencions. Prop de 500 persones han assistit com a públic a la sessió plenària, entre les quals hi havia el vice-president del Parlament de Catalunya, Lluís Coromines, els senadors Pere Macias i Montserrat Candini, i 11 alcaldes.

Mercè Conesa –anterior tinenta d’alcalde de Territori de l’Ajuntament- és la primera dona que al llarg de la història de Sant Cugat exerceix el màxim càrrec institucional del municipi. Des del restabliment de les institucions democràtiques l’any 1978, Mercè Conesa és la cinquena persona que exerceix d’alcalde de Sant Cugat.

En el seu discurs d’investidura, Conesa ha tingut paraules d’agraïment per a Lluís Recoder, de qui ha dit que “ha estat un alcalde que ha treballat al costat de les entitats, sensible a tots els punts de vista, dialogant i al mateix temps ferm en les seves conviccions i fidel a un projecte de ciutat que ha rebut el suport majoritari de la ciutadania. Un treballador incansable que ens ha conduit a ser el que som avui: una ciutat respectada, admirada i referent, més enllà del nostre entorn immediat”.

Conesa ha assegurat que és conscient “del gran repte que tinc al davant, agafo aquest relleu amb gran il·lusió i alhora amb una gran responsabilitat. Em toca tancar una etapa, però no pas tancar un projecte sinó donar continuïtat a la feina que s’ha fet fins ara”. D’altra banda, també s’ha referit especialment al fet que per primera vegada una dona accedeix a l’alcaldia de Sant Cugat. “D’alguna manera, amb mi, les dones de Sant Cugat entren també a l’alcaldia, aquelles dones que des de fa tants anys encapçalen entitats de Sant Cugat, les que han format part de llistes electorals, artistes, empresàries, mestresses de casa, professionals lliberals… Espero ser-ne una digna representant”.

Com a reptes de futur per a la ciutat, Mercè Conesa ha apostat per “seguir la línia dels darrers anys prioritzant la cohesió social i el suport a les famílies, així com el desenvolupament econòmic basat en la innovació i creació d’ocupació”. Conesa també s’ha compromès a “seguir lluitant per la conservació del nostre patrimoni més preuat, el privilegiat entorn natural que ens envolta” i en aquest sentit s’ha referit a la “voluntat de continuar preservant Torre Negra i Collserola”.

Finalment, Conesa ha reafirmat que “Catalunya és una nació. El meu és un nacionalisme obert que no va contra cap altre nació: només vull que es respecti la meva cultura, la meva llengua i el dret a decidir del meu poble”. Conesa, que ha tingut paraules d’agraïment envers la seva família, ha acabat el seu discurs subratllant que “fa 11 anys vaig arribar a aquesta casa amb la voluntat de servir els meus conciutadans i conciutadanes. Amb aquest mateix esperit i una il·lusió renovada accepto ara la responsabilitat de ser l’alcaldessa de Sant Cugat. Només us diré que, com sabeu, estic oberta a tots, sóc al vostre servei, ho estic i així ho considero.  Seré una alcaldessa que escolta, que actua i que treballa”.


D’altra banda, el ja ex-alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, ha destacat que “el nostre projecte ha estat molt ambiciós, i durant aquests anys no ens ha mancat l’afany d’anar sempre més lluny, de fer moltes coses amb sentit i amb coherència amb uns valors. El nostre nord ha estat fer de Sant Cugat una ciutat que destaqués per la seva qualitat de vida, la cohesió social, la vida associativa, amb bons serveis públics i una sector econòmic punter, bolcada en l’educació, sostenible, orgullosa de la seva identitat i catalanitat, inclusiva i acollidora, ben gestionada i innovadora”.

Recoder també ha assegurat que “la ciutat restarà en molt bones mans, perquè la Mercè Conesa és una dona compromesa, intel·ligent, honesta i senzilla de tracte. Ben segur que no serà com jo, serà diferent, imprimirà el seu caràcter a l’alcaldia i demostrarà que en el mon d’avui, és pot tenir cura de la família i desenvolupar amb normalitat una activitat de responsabilitat pública”. Recoder ha tingut paraules d’agraïment i de reconeixement envers els regidors municipals i pels treballadors del consistori.

Finalment, Recoder ha dit que “avui no puc més que expressar-vos el meu agraïment. Als meus conciutadans per haver-me atorgat l’honor de ser el vostre alcalde. Per a mi ha estat un privilegi que he intentat servir amb honestedat, dedicació, idees i seny. M’he il·lusionat amb la feina, he gauditt fent-la, no l’he defugit mai, al contrari, he mirat de ser allà on se m’ha demanat i he pogut ser útil”.

Mercè Conesa i Lluís Recoder

Casada i mare de tres fills, Mercè Conesa és llicenciada en Dret (UAB) i Màster en Dret i Gestió Pública (UPF) i en Lideratge i innovació en polítiques públiques (ESADE). Entre els anys 1994 i 1999 va exercir com a professora de Dret Administratiu a la Universitat Autònoma de Barcelona i, entre els anys 1994 i 1996, va ser cap del servei jurídic de l’Associació Catalana de Municipis. L’any 1996 –i fins al 1999- va ser responsable de coordinació de la Direcció General d’Administració Local de la Generalitat de Catalunya. Va ser nomenada tinenta d’alcalde d’Igualtat i de Polítiques Socials de l’Ajuntament entre els anys 1999 i 2003 i, posteriorment, ha estat tinenta d’alcalde de Territori (2003-2010).

D’altra banda, l’alcalde sortint, Lluís Recoder i Miralles (1958), ha exercit aquest càrrec des de l’any 1999. En la seva primera legislatura com a alcalde (1999-2003) va governar amb 9 regidors, que es van ampliar fins a 10 en la seva segona legislatura (2003-2007). En les eleccions municipals de l’any 2007 va obtenir la majoria absoluta amb 14 regidors. Llicenciat en Dret (UB) i Diplomat en Institucions Europees, Lluís Recoder ha estat diputat a les Corts Espanyoles (1986-1999), és Diputat al Parlament de Catalunya (1999-2006 / 2010) i Vicepresident de la Diputació de Barcelona (des del 2007). Actualment ha estat nomenat Conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Podeu veure o descarregar-vos totes les fotos de la presa de possessió al nostre àlbum de Flickr.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

Els comentaris estan tancats.